Strand met begroeiing
Foto: Luna Bouwhuis

Hoewel we momenteel in een crisis leven, zien wij van BOTMA & van BENNEKOM ook dat er mooie veranderingen plaatsvinden.

Uitdagingen die voor ons eerst onmogelijk leken krijgen nu ineens ruimte, omdat we simpelweg even niet meer worden voortgedreven door alle rompslomp en logistiek van een voorheen normale dag. Onze dagen zijn minder afhankelijk van de klok. We hoeven niet meer op tijd op het werk te verschijnen nadat we in alle snelheid onze kinderen naar school en/of de opvang hebben gebracht. We voelen dat er begrip is voor elkaars situatie, dat iedereen begrijpt dat de bezorgdiensten het zwaar hebben en dus niet iedereen zijn bestelling direct de volgende dag op de deurmat heeft liggen, dat er meer naar elkaar wordt omgekeken en voor elkaar wordt gezorgd. Dat mensen zich meer in elkaar verplaatsen. We voelen ruimte voor aandacht en zachte krachten.

Verstilling

Het is bijna onwerkelijk om te bedenken dat een groot deel van onze maatschappij in één klap is stilgelegd. Dingen die normaal van levensbelang leken zijn ineens als “onbelangrijk” bestempeld en overboord gegooid. Eigenlijk lijkt het soms weleens alsof we onszelf al die tijd voor de gek hielden. Dat een andere manier van leven niet mogelijk was. Dat je niet kon ontsnappen aan alle stress, deadlines en andere “zeer belangrijke” zaken. Terwijl we nu voelen dat we eigenlijk prima zonder kunnen en er zelfs wel goed bij gedijen. Dat we ruimte krijgen voor nieuwe creativiteit en eventjes áán ons bedrijf kunnen werken in plaats van vóór. Verandering is moeilijk, maar dus absoluut niet onmogelijk en eigenlijk lukt het dus ontzettend goed om ons snel aan te passen aan een nieuwe situatie

Tijd hebben voor aandacht

Een goed voorbeeld vinden wij dat veel mensen nu aan het tuinieren zijn geslagen. Zelfs de mensen die beweerden hier voorheen een hekel aan te hebben. Waarom wordt tuinieren nu geliefd terwijl het eerst werd verafschuwd? Waarom zijn deze mensen ineens niet meer met hun handen uit de aarde te slaan? Misschien wel omdat ze opeens zichtbaar meer tijd hebben voor aandacht en nieuwe prioriteiten die eerder ondenkbaar leken. Want ook nog je tuin onderhouden terwijl er zoveel andere ballen zijn om hoog te houden voelt als de zoveelste verplichting en kunnen we dus gaan zien als iets waarin we falen. Een tuin die er niet mooi bij ligt wordt een dagelijkse confrontatie met iets waar je geen ruimte voor hebt om aandacht te geven. Je rent er letterlijk elke dag aan voorbij.

Nu we onze huizen alleen voor de hoogstnoodzakelijke dingen uit kunnen, kijken we binnen een kleine straal om ons heen en geven we aandacht wat aandacht nodig heeft. In huis, onze familieleden, buren en andere mensen in onze buurt. Onze “kleine” wereld wordt groter en belangrijker omdat we dit tot in de details aandacht geven. Dit geeft veel voldoening, want het resultaat zie je meteen en geeft je een blijvend goed en trots gevoel.

Aandacht voor planten
Foto: Luna Bouwhuis

Zachte krachten floreren

Er is tijd voor aandacht. Er is tijd voor zorg. Er is tijd voor bewustzijn. Er is tijd voor liefde. Er is tijd om iets te laten bestaan. Iets te laten zijn. Tijd om de beste versie van onszelf te maken door te geven om een ander en te werken aan onze eigen gezondheid. Want ook die staat nu voorop. Wij vinden het zo mooi om te zien dat veel mensen weer aan de ambachten gaan. Dat ze hun eigen brood gaan bakken en de recepten net zolang blijven finetunen tot ze tevreden zijn. Dat mensen de tijd nemen om de lekkerste maaltijden op tafel te toveren omdat ze even niet meer chique uit eten kunnen. Ook bestaat er veel minder afleiding en voelen minder mensen de angst om iets te missen. Kortom; zachte krachten floreren. Er is ruimte voor verstilling.

Dit alles lijkt haast wel een droom. En het gevaar is dat dit het ook gaat zijn. Dat we er even aan snuffelen en we er straks weer aan voorbij gaan zodra we de draad weer oppakken. De vraag; “wat zal ik vandaag weer eens gaan doen” brengt zoveel creativiteit met zich mee en deze vraag zal weer verdwijnen zodra we hier simpelweg geen ruimte meer voor hebben. Als onze agenda’s deze vraag al lang en breed hebben beantwoord.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de zachte krachten blijven floreren? Hoe zorgen we ervoor dat we deze verstilling vasthouden op het moment dat de crisis wegsmelt en we weer doorgaan op de manier zoals het was?

1. Zet je keuzes eens goed op een rij.

Wat vind je nu echt belangrijk en welke belangen zijn verschoven in deze afgelopen weken? Wat heb je ontdekt waar je je fijn bij voelt. Waar je je een beter mens door voelt? Welke dingen heb je absoluut niet gemist? Natuurlijk moeten we met z’n allen straks weer aan het werk, maar probeer eens de dingen op een rij te zetten die mogelijk worden gemaakt doordat je werkt. Raak je erdoor geïnspireerd? Krijg je er zelfvertrouwen van? Voel je je nuttig? Of ben je simpelweg gewoon heel blij dat je elke maand je rekeningen kunt betalen?

Zet deze punten achter elkaar en geef ze waarde. Zo heb je niet het gevoel dat je wordt geleefd door je werk, maar dat het een bewuste keuze is om dit werk te doen. Gooi dat wat je onbelangrijk vindt overboord en gebruik de energie die je hieraan kwijt was voor dat wat je belangrijk vindt.

2. Blijf goed voor jezelf zorgen.

Wij zijn ons nu nog bewuster geworden van ons lichaam en de kwetsbaarheid van onze gezondheid. We willen onszelf en elkaar nu massaal beschermen tegen een virus, maar het blijft net zo belangrijk om ons te beschermen tegen andere schadelijke stoffen. Kies dus nog bewuster voor natuurlijke verzorgingsproducten en gezonde voeding. Wij geloven echt dat je jezelf hiermee voor het grootste deel in balans kunt houden.

3. Maak geen bittere ernst van je verplichtingen.

Als je een deadline niet haalt is dit niet het einde van de wereld, dat weten we nu. Een moment voor jezelf inplannen is minstens zo belangrijk, dus zet dit niet op de laatste plaats. Creëer jouw dagelijkse moment van ontspanning en neem dit moment serieus.

4. Plaats jezelf in het midden van je eigen web.

Trek alles wat je doet en moet doen naar je toe, in plaats van dat je alles als losse eilandjes ziet en je als een toerist gaat ‘eilandhoppen’. Jij staat in het midden van je eigen leven en alles wat jij belangrijk vindt plaats je om je heen. Zo kun je verschillende uitstapjes maken en altijd weer thuiskomen bij jezelf.

5. Verander “ik moet” in “ik wil” of “ik kies”.

Dat maakt het leven echt een stuk lichter! Spreek vanuit wat jij belangrijk vindt en wat jouw keuzes zijn. Laat je niets opleggen. Draai het om. “Ik WIL graag deze deadline halen, want ik wil dat ze op mijn werk tevreden zijn over wat ik doe.” En als je met jezelf hebt afgesproken om even geen vlees meer te eten zeg dan niet; ik MAG even geen vlees, maar verander het in; Ik WIL even geen vlees. Ik voel me goed bij mijn keuze en houd me hieraan.

6. Bedenk een ritueel en verbind hier een gedachte aan.

Zo verbind je de dagelijkse, praktische zaken met iets spiritueels en kun je je verlangens richting geven. Dit ritueel kan klein zijn: bijvoorbeeld je douchemoment in de ochtend. Geef je verzorgingsproducten een gedachte mee. Bijvoorbeeld onze vijf zepen. Geef jezelf een Zeeppakket Licht & Fris cadeau en laat elke zeep staan voor een gedachte en kies elke ochtend de zeep die hoort bij de gedachte die je jezelf die dag wilt meegeven.

Klik hier voor onze ontspannende lavendelzeep

Bijvoorbeeld:

Lavendelzeep: “Vandaag probeer ik het wat rustiger aan te doen en me niet te laten opjutten.”

Boszeep: “Vandaag probeer ik wat meer met mijn beide benen op de grond te staan.”

Kruidenzeep: “Vandaag probeer ik wat meer lef te tonen.”

Haverzeep: “Vandaag wil ik wat meer van mezelf laten zien. Meer open staan.

Haarzeep: “Vandaag stel ik me werelds op en probeer ik groots te denken.”

Dit kunnen natuurlijk ook hele andere gedachten zijn. Maar zo creëer je in de ochtend meteen een richting voor de rest van de dag.

We zijn benieuwd hoe jij deze crisisperiode ervaart en wat je hieruit haalt voor jezelf. Heeft het je ook nieuwe inzichten gebracht? Is er iets uit voortgekomen dat je wilt vasthouden? Laat het ons vooral weten!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.